AB-TÜRKİYE SİVİL TOPLUM İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞTAYI

Önce Adana Vakfı olarak Türkiye, Yunanistan ve İtalya ortaklığında ‘’Mülteci ve Göçmenlerin Uyum Süreçlerini Desteklemek İçin AB-Türkiye Sivil Toplum İş Birliğinin Güçlendirilmesi’’ konulu projenin 6-7 Şubat tarihlerinde Adana’da gerçekleşen çalıştayına katıldık.

Adana merkezli Beyaz Ay Derneğinin ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştaya kadın, çocuk, insan ve mülteci haklarında çalışma yürüten çok sayıda STK, meslek odaları ve kamu kurumları katılım gösterdi.

Toplumun göç, göçmenler ve mülteciler üzerine farklı bakış açıları; Suriyeli mültecilerin uyum süreci hakkında yaşanan zorluklar ve çözüm önerileri; Suriyeli sığınmacıların sosyoekonomik, sosyokültürel ve eğitsel uyumundaki temel zorluklar; engelli sığınmacılara sunulan hizmetler ve ilgili hizmetlerin tasarlanması; engelli sığınmacılara sunulan hizmetler ve ilgili hizmetlerin tasarlanması konularının ele alındığı proje sayesinde masaya yatırılan sorunlara yönelik yeni çözüm önerileri geliştirildi.

Göç konusunda yılardan beri çok ciddi adımlar atan Yunanistan ile İtalya’da var olan sığınmacı sorunlarına ilişkin yapılan sivil toplum çalışmaları, proje sayesinde Türkiye’deki sivil topluma farklı bir bakış açısı kazandırdı. Ulusal ve uluslararası düzeyde etkileşime geçen katılımcı STK’ler böylelikle iletişim ağını genişletip yapılacak yeni projelerin şemasını çizdi.